S-a stins scriitorul Onu Cazan

Societatea Scriitorilor Bucovineni anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice a cunoscutului om de litere Onu Cazan (1928-2013).

Deși nu s-a născut pe meleaguri bucovinene, lumina zilei văzând-o pentru prima oară în satul buzoian Bentu din comuna Gălbinași, și-a dedicat o mare parte din viață în sfera culturii din Țara Fagilor.

Proza lui Onu Cazan a încercat să surprindă lumea profundă, tainică a sufletului uman al unui personaj care sub aparența comună a ascuns întotdeauna misterul existenței noastre. Alex Ștefănescu spunea că Onu Cazan, "aidoma unora din personajele sale, aparent insignifiante, dar atotputernice în a desluși, nu pretinde nimic de la vremelnicia noastră și, tocmai de aceea, greu vom prinde de veste cât anume îi datorăm cu adevărat".

În cei aproape cincizeci de ani de activitate literară, Onu Cazan a publicat o suită de volume de certă valoare (În fața ușii, Confidență în parcul orașului, Pana de cauciuc, Invitația a fost refuzată cu plăcere, Nu trebuia s-o sărut pe Iulia, Dihorul din grădina lui Laur), în anul 2007 ieșindu-i de sub tipar și o consistentă antologie, Întâmplări neverosimile în spatele unei uși secrete.

Scriitorul a absolvit Institutul de teatru "I.L. Caragiale" din București, debutând în presă în anul 1966, fiind găzduit în paginile prestigioasei reviste clujene "Tribuna", cu un grupaj de cinci schițe.

De-a lungul vremii, distinsul om de cultură, sucevean prin adopție, a colaborat la publicații dintre care enumerăm: "România literară", "Convorbiri literare", "Steaua", "Orizont", "Ateneu", "Cronica", "Bucovina literară", unde a îndeplinit funcția de redactor mulți ani de zile, până în punctul în care s-a îmbolnăvit, din păcate, iremediabil.

Odiseea vieții prozatorului român, cunoscut cu predilecție în Bucovina, l-a dus în postura de a îndeplini o serie întreagă de funcții și profesii: instructor artistic, instructor șef, vânzător de aprozar (o foarte scurtă perioadă de timp), director (muzeograf) la Memorialul "Eminescu" din Ipotești, șef al Școlii populare de artă din Suceava, redactor cu probleme de popularizare la Întreprinderea cinematografică Suceava, redactor la ziarul "Zori noi", șef serviciu carte în cadrul Centrului de librării Suceava, director al Ansamblului artistic "Ciprian Porumbescu". Iese la pensie în 1989 de la Centrul de Librării Suceava, iar în 2009 se retrage din activitatea de redactor al revistei "Bucovina literară".

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași. De asemenea, a îndeplinit un rol major în cadrul activităților desfășurate de Societatea Scriitorilor Bucovineni și Fundația Culturală a Bucovinei, unde a îndeplinit mai multe funcții.

De acum nu ne mai rămâne decât să-l regretăm și să-l pomenim. Dumnezeu să-l odihnească în pace!