de Dumitru Teodorescu
Bădia Onu Cazan a contrazis cu îndârjire mitul "sudistului" îndrăzneț, obraznic și băgăcios - era din zona Buzăului -, lăsând impresia, deși a fost în viața sa șef al mai multor instituții culturale sucevene, de om discret și plin de covârșitor bun-simț. Eleganța comportamentului său nu l-a împiedicat însă să biciuiască, atunci când aceasta era evidentă și fără de măsură, lipsa de bun-simț a unora dintre noi. Unii dintre împricinați nu i-au simțit sau s-au făcut că nu-i simt mușcătura, dar cei din jur i-au apreciat întotdeauna luarea de atitudine, mai aspră ca venită din partea celui discret și cumpătat, cum era.
În pofida exercițiului de șef, Onu Cazan mi s-a părut mai degrabă "omul din umbră", sfetnicul "voievozilor" ce-l țineau în umbra lor pentru discreta calitate a sfatului dat.
Imaginea aceasta de părinte răbdător și concesiv cu plozii săi, dar autoritar când progeniturile întreceau măsura, s-a vădit și în întâlnirile de-a lungul anilor prilejuite de convocarea juriului care acorda premiile Fundației Culturale a Bucovinei. Se afla desigur, în "umbra" președintelui Fundației, Dumitru Cucu, astfel că tranșările în materie de cine merită mai mult să dobândească premiul ne făceau să simțim în spatele unei opțiuni sau alta sfatul de taină al celor doi - președinte și secretar, căci secretar al juriului a fost ani buni Onu Cazan. Rar s-a întâmplat ca distinsul prozator să propună un titlu sau altul pe seama opțiunii proprii, dar mai întotdeauna președinte și membri cădeau de acord că e o opțiune demnă de luat în seamă. Era, totuși, om al scrisului și o autoritate, fie și discretă, în materie.
Întorcându-se în colb de cronici, spațiu spiritual în care, iată, Onu Cazan se înscrie deja, în ochii subsemnatului rămâne sfetnicul Măriei Sale. Măriile sale au fost mai multe, credinciosul slujitor rămâne în istorie prin înțelepciunea, răbdarea și, încă o dată, discreția sa.